Finn rett vindu

vindu

Et hus skal ikke bare ha dører, det må også ha vinduer. Vindusflater er med på å lyse opp rommene om dagen, men det fins flere ulike typer med ulike funksjoner. Hvilket vindu man skal gå for, avhenger av flere faktorer. Før du begynner søket etter nettrabatt på vinduer er det lurt å sette seg inn i de ulike vindustypene.

Ofte er det budsjettet som setter standarden i forhold til prisklasse. Det aller viktigste ved vinduet er derimot funksjonen. Hva vinduet skal brukes til, vil også kunne ha en innvirkning på pris. Vinduer som kun skal brukes til lysgløtt er som regel ganske billige, mens vindusdører kan koste titusenvis av kroner. En annen ting man bør tenke på er hvor mye vedlikehold vinduet behøver og eventuelt hvor lenge det skal vare. Vinduer brukes hyppig, og derfor er holdbarhet viktig.

Utadsvingende vinduer kan være gunstig, men bare i første etasje eller der det er lett å komme til for å vaske utsiden. Vinduer i de øvre etasjene uten balkong foran bør derfor svinge innover. Ulempen med innadsvingende dører er at de opptar mye av inneplassen når de står åpne. Heldigvis fins det også en vindustype som løser dette problemet. Med toppsving-vinduer er det nemlig mulig både å åpne mot utsiden og snu vinduet 180 grader når det skal vaskes. Sistnevnte er en favoritt i nyere bygårder. Også sidesvingvinduer gjør samme nytten, bare vertikalt. Under lufting opptar disse allikevel inneplass. Karmfaste vinduer er de billigste, men disse kan ikke åpnes.

Når det kommer til materialvalg, er det som regel opp til hver enkelt. Det fins allikevel noen lokale begrensninger. Samtidig anbefales det ikke å bruke aluminiumskarmer med mindre husets arkitektur er moderne. Karmer i PVC har blitt svært vanlig, særlig på grunn av det gunstige prisnivået. PVC-karmer kommer dessuten i en rekke ulike farger og passer alle vindustyper. Den avgjørende faktoren for de fleste vil være estetikk og pris. Stil har også mye å si, og man finner alt fra fargede og assymetriske vinduer til klassiske trevinduer med rustikke sprosser.

Vinduer er flotte, men kan ofte bidra til varmetap. Derfor er det lurt å sjekke U-verdien til vinduet. Denne bør ligge på 1,2. Vinduer til glassfasader har ofte verdier som overgår dette. Selv om det kan virke som et godt kjøp, kan billige vinduer isolere dårlig og føre til høyere oppvarmingskostnader. Takvinduer gir også stort varmetap, men kan også bidra til ekstra oppvarming om dagen.