Hvordan lager du det perfekte soveværelse?

Soverommet er gjerne det rommet som vi tilbringer mest tid i, i løpet av livet. Det skal være komfortabelt, og man skal føle seg vel. Hva dette innebærer er selvfølgelig forskjellig, fra person til person. –Et spørsmål om smak og velbehag.

Likevel finnes det noen elementer som alle burde ta hensyn til, selv om detaljene kan variere, oss imellom. Om du er i ferd med å pusse opp soverommet, om du er i ferd med å bygge nytt, eller om du bare vil gjøre soverommet mer behagelig, med et mindre tungt inngrep, så finnes det visse fellesregler, som du burde ta hensyn til.

Fargevalg for et behagelig soverom

Psyken vår reagerer forskjellig på forskjellige farger. Selv om mennesker er forskjellige, så finnes det visse fellesnevnere som de fleste er enige om. Rød er for eksempel er fager som virker positivt på appetitten og vellysten, og det er derfor ikke en veldig avslappende farge, og den egner seg derfor dårlig for ett rom hvor du skal hvile deg og slappe av.

Mange velger også blassere farger på soveromsveggene, slik at synsinntrykket ikke blir for sterkt. Retningen blå, lyseblå eller grønn virker veldig ofte positivt for sjelefreden. Ofte velger man likevel hvitt med et hint av gult, siden dette er en av de billigste fargene som selges på butikken.

Soveromsvinduet er et viktig element for et godt soverom

Om du er i ferd med å pusse opp, eller er i ferd med å bygge nytt, kan det hende at du allerede har kikket på vinduer med trippelt glass. Det er definitivt det beste valget for alle rom i et hus, men for et godt soverom kan det være essensielt. Et godt vindu demper nemlig lyden fra alt som skjer utenfor på fremragende vis.

Hvis du bor på et sted hvor du har mange folk rundt deg, så er det i alle fall viktig, spesielt om mange biler kjører forbi, eller om du har naboer som er glade i å sage ved, eller i å klippe plenen. Hvis du nå tenker at det er på tide å bytte soveromsvinduet, så har du sikkert rett i det.

Da er det kanskje også på tide å sette inn en sjalusi, -en rullelem, slik vi kjenner dem fra lengre syd på kontinentet. De kan holde både solen, så vel som uvedkommende ute. Om du ikke føler deg moden for å ta det steget, er det i alle fall viktig å investere i en god rullegardin for soverommet, slik at du kan holde aftensolen ute når nettene korte, og midnattssolen titter inn mellom glipene i gardinen.

TV eller telefon på soveværelse?

Mange ønsker å leve den amerikanske drømmen, med TV i hvert rom, eller ønsker å innrette soverommet slik som de også forefinner et hotellrom, med alle bekvemmeligheter inne på rommet. Det finnes flere grunner til at dette ikke er det beste valget. I en bolig har man gjerne bedre plass, slik at man ikke trenger å stue alle funksjoner inn i soverommet.

Studier viser oss også at den som ser TV før de legger seg har vanskeligere for å komme til ro, og at du ikke får nok hvile om du har en TV på rommet. Det har du kanskje også merket selv allerede? Det er langt bedre å ha en liten bokhylle, og å lese litt før man går til sengs.

Det er heller ikke lurt å invitere med andre masende tidstyver inn på soverommet. Telefonen, både den gamle dumme telefonen, så vel som den nye smarte telefonen, burde egentlig ligge igjen utenfor soveromsdøren, selv om den innebygde vekkerklokka sikkert er praktisk for mange. Den som vil ha en mer perfekt oppvåkning fra søvnen burde likevel investere i en lys-vekkerklokke som simulerer soloppgangen, mens telefonen får vente ute i gangen.