Planlegger du å bygge hus eller totalrenovere?

Nordmenn elsker å pusse opp, men ofte er det snakk om bare å fornye badet eller kjøkkenet. For andre igjen står valget mellom å totalrenovere hele huset eller å bygge et helt nytt hus. Mange vurderer å totalrenovere huset fordi huset rett og slett har så store skader eller er så slitt etter mange år uten oppussing at det ikke finnes noen annen utvei. Andre ønsker å totalrenovere først og fremst for endringens skyld og for å få følelsen av å bo i et nytt hus – og øke trivselen.

Vurdér om nytt hus blir billigere 

Gamle hus er selvfølgelig de som oftest totalrenoveres. Husene kan etter en overhaling nærmest fremstå som et nytt og moderne hus. Det er imidlertid i forkant av en eventuell totalrenovering viktig å huske på at prosjektet kan bli langt dyrere enn du egentlig tror, så dyrt at det ikke vil øke husets verdi så mye at det svarer til investeringen som er gjort.

Feil etterisolering kan for eksempel føre til sopp og råteskader, som igjen kan være en kostbar affære å rette opp i. Er skadene på huset store, bør det vurderes om det rett og slett er billigere å rive hele huset og heller bygge et helt nytt hus på tomta.

Unngå økonomisk smell

En av de beste måtene å unngå å gå i tap på, er å planlegge prosjektet selv – og ikke ansette en dyr arkitekt til å gjøre jobben. Prosjektet bør også deles inn i flere deler med en stram og effektiv, men samtidig realistisk tidsramme. En effektiv planlegging gir en effektiv renovering. «Helheten er ofte større enn summen av delene» er et uttrykk som ofte brukes, og det gjelder også for totalrenovering og husbygging for øvrig. Det er også lurt å se hele huset i sammenheng, altså både den innvendige og utvendige delen.

Steinar Berger Scandilån.com Norge, understreker at: «Du bør starte med å utarbeide en renoveringsplan for hvert område av huset ditt. Tenk på hvilke krav og mål du har for hvert rom, og lag et budsjett på dette. Kanskje bør du nedjustere kravene og målene for noen av rommene om du ser at totalkostnaden blir for høy. Samtidig er det nærmest umulig å vite nøyaktig hva prisen blir på til slutt, i hvert fall om du skal totalrenovere hele huset. Du vet aldri vet hva som kan dukke opp når du åpner en vegg eller river et gulv.»

Tenk langsiktig

Alle blir eldre, og det er lurt å ikke bare planlegge boligen for den fasen av livet du er i nå, men også for de neste fasene. På den måten slipper du kanskje å måtte totalrenovere eller bygge om på nytt når livssituasjonen endrer seg i fremtiden. Er du barnløs, men planlegger å få barn med tiden, er det ekstra hensyn å ta med tanke på sikkerheten for barna. Om du tenker at du skal bli gammel i boligen, er det også viktig å gjøre boligen så funksjonell som mulig, uten tunge hindre og fallgruver som for eksempel bratte trapper og glatte gulv.

Sjekk prisene flere steder

For et totalrenovert hus, og selvfølgelig for et nybygd hus, er det nesten alltid nødvendig med innkjøp av nytt interiør, nye møbler og nye dekorasjoner. Når du har plukket ut interiøret du liker og mener kan passe i hvert enkelt rom, vær påpasselig med å sjekke prisen på objektet i alle tilgjengelige butikker. Prisene kan variere mye fra kjede til kjede, og det kan være mye å spare på å gjøre gode undersøkelser på hvor du finner det billigste produktet. Det samme gjelder selvfølgelig for alt innkjøp av verktøy og utstyr som trengs for å gjennomføre prosjektet, om du skal gjøre jobben selv.

Nettbutikker, fabrikkutsalg og bruktbutikker som ofte har rimeligere varer enn de vanlige, fysiske kjedebutikkene, kan være en lur plass å starte.

Tenk tidlig på vinduer

En viktig del av trivselen ved å oppholde seg innendørs kommer fra muligheten til å kunne se ut. Når huset skal totalrenoveres eller bygges fra grunnen av, er det derfor fint å gå for store vinduer, helst der du ikke ønsker innsyn fra forbipasserende. Vinduene bør også planlegges så tidlig som mulig i prosessen, siden møblene og dekorasjonene må plasseres i forhold til der vinduene er plassert.

Om du ikke ønsker eller har råd til å bruke penger på nye vinduer, kan maling av vinduskarmene i en lysere farge enn rommet for øvrig gi en opplevelse av større vinduer og mer sollys inn gjennom vinduene.

Ved totalrenovering gir ny maling på yttersiden av huset en sterkere følelse av å ha fått et nytt hus. Hvis budsjettet er stramt, kan det være lurt å velge en svart og hvit palett, som gir huset et moderne og sofistikert utseende, og som sjeldent kan gå galt.

Mal dørene eller bytt dem ut

Førsteinntrykket til besøkende i huset ditt er ytterdøra, selv om viktigheten av dører er lett å glemme. Hvis du totalrenoverer huset og ikke ønsker eller ha råd til å bytte ut dørene i huset, er det lurt å male dørene på nytt. I likhet med vindusarealene kan også dørene påvirke hvor lyst det føles i rommet.

Listene dine kan også påvirke belysningen på rommet ditt. Den samme malingsfargen som resten av rommet kan gjerne brukes, men prøv å velge en lettere nyanse av fargen. Da kan både romfølelsen og belysningen bli enda bedre.

Vurdér om nytt gulv skal prioriteres

Gulvet er selve fundamentet i et hus. Ikke bare utgjør gulvene en estetisk viktig del av huset, det er også dette du er mest i kontakt med, i motsetning til vegger og tak. Komfort og sliteevne er derfor også viktig å tenke på når du skal vurdere om du vil bytte ut gulvet.

Hvis du har et stramt budsjett kan renovering av gulv fort bli for dyrt. Ønsker du ikke å installere et helt nytt gulv, bør du i det minste renovere alt annet i huset i henhold til gulvdesignet, slik at de til sammen utgjør en tiltalende helhet.

Planlegg bad og kjøkken ekstra nøye

Bad og kjøkken er ofte de mest avanserte rommene i en bolig, med all elektrisiteten og vannrørene som bruksområdene i disse rommene medfører. Derfor er det lurt å legge ekstra arbeid i planleggingen av badet og kjøkkenet for å unngå store og dyre oppussingstabber.

For badet er det lurt å begynne med å planlegge inventaret først – toalett, vask og dusj eller badekar. Her er det også viktig å planlegge slik at alle rør, avløp og sluk passer med hvor interiøret skal plasseres. Kanskje rørsystemet bør skiftes helt ut om det er lenge siden det er blitt gjort. Tenk også på hvor interiøret bør plasseres i forhold til vinduet, både med tanke på riktig dagslys og for å unngå uønsket innsyn i et rom du ofte er naken i.

Kjøkkenet er ofte en sentral del av boligen, og dette rommet bør også planlegges nøye. God utnyttelse av plassen i rommet, god lyssetting og et oppløftende utseende er viktig for at du skal få gleden av å lage mat.

Stua mest brukt

Foruten soverommet er stua ofte det mest brukte rommet i en bolig. Her samles familien til avslapning og sosialt samvær. I planleggingen av hvordan stua skal se ut, er det lurt å forestille seg hvordan familien skal bruke rommet, slik at man får mest mulig ut av plassen. TV-en er ofte sentrum i stua, og det kan være greit å innrede rommet etter hvor den skal stå. Tenk også på om du ofte skal ha besøk av gjester, og hvor eventuelle sitteområder for dem kan plasseres.

Finansiering

Hvor mye du må betale for en totalrenovering eller bygging av et nytt hus avhenger så klart av hvor store grep man vil ta. Skal absolutt alt fornyes, eller kan for eksempel vinduer eller gulv beholdes? Hvor mye av jobben du gjør selv, om du i det hele tatt har kompetansen som skal til, gir også store utslag på prisen. En totalrenovering eller bygging av et nytt hus tar tid, og håndverkere er dyre å ansette til oppdrag.

Søk om byggelån

Ved totalrenovering og husbygging får du stadig kostnader som må betales, om det er så er regninger fra håndverkere eller innkjøp av utstyr, møbler og lignende. Uansett hva prisen til slutt kommer på, må prosjektet finansieres på et eller annet vis. Om du ikke har mye oppsparte midler, kan et byggelån være veien å gå. Et byggelån er et midlertidig lån som fungerer som en løpende kredittavtale mellom deg og banken, og som utbetales gjennom byggearbeidet. 

Dyrere enn boliglån

Lånets størrelse beregnes ofte ut fra en prosjektbeskrivelse med dokumentasjon på hvordan prosjektet skal gjennomføres. Du betaler kun renter av den delen av byggelånet du har benyttet deg av. Når boligen er ferdigbygd eller ferdig renovert, blir byggelånet omgjort til et boliglån. Det vil lønne seg med en kortest mulig bygge- eller renovasjonsperiode, siden denne typen lån ofte har et par prosent høyere rente enn et normalt boliglån.

Du kan sammenligne priser fra selskaper på Finansportalen.no

Bare husk at om du utfører hastverksarbeid som gjør at kvaliteten på den ferdige boligen blir dårligere, kan vinninga fort gå opp i spinninga.